tiistai 13. kesäkuuta 2017

Canicross, eli koirajuoksu -kurssi

Canicross -eli koirajuoksu -kurssi pidettiin toukokuussa Kauhajoella My Energy –Minnan ohjaamana. Valmennukseen sisältyi neljä yhteistreeniä, sisältäen yhteislenkit, alku –ja loppuverryttelyt, juoksutekniikkaa, lajitekniikkaa, ohituksia ja mukavaa porukassa juoksemista. Kaikki kurssilaiset saivat myös oman neljän viikon juoksukoulu-ohjelman itsenäiseen harjoitteluun.

Meillä oli oikein kiva pieni ryhmä innokkaita ohjaajia ja eri rotuisia koiria ja sääkin suosi jokaista treenikertaa.

Ensimmäisellä kerralla aiheena oli lajiin tarvittavat varusteet, alku- ja loppuverryttelyn merkitys, yhteislenkki ja ensimmäiset vedot koirille. Canis&Catuksen Tiinalla oli mukana hyvä kattaus valjaita, vetovöitä ja motivaatioleluja koirille. Päästiin heti täydentämään varustus!

Toinen treenikerta keskittyi juoksutekniikkaan, sekä koiran kanssa että yksin. Tehtiin myös juoksua tukevia harjoitteita. Sekä tietenkin taas vetoja koirille. Kehitystä oli heti havaittavissa! Koirat oppivat nopeasti idean!

Kolmas treenikerta keskittyi perus juoksutekniikoiden lisäksi ohituksiin sekä koirista että ihmisistä. Teimme lähtöharjoituksia ja toisen koirakon perään juoksuja. Nyt juostiin jo myös vähän pidempää lenkkiä ja koirat sekä ohjaajat suoriutuivat hienosti tehtävistä! Joillekin koirille motivaationa käytettiin lelua, toisille parempi palkka oli ruoka ja jotkut koirat juoksevat vain juoksemisen riemusta.

Neljäs kerta oli juoksua tukevien harjoitteiden lisäksi yhteislenkkiä ja lajinomaista harjoittelua, sekä ’palkintojen jako’! Eli kaikki kurssilaiset saivat t-paidan.

Meillä oli kaiken kaikkiaan oikein mukava kurssi, johon jo toivottiin jatkoa. Uusia alkeiskursseja voi tilata vaikka omalle pikku porukalle. Valmennukset räätälöidään tarpeen mukaan. 

Canicross pähkinänkuoressa:

Canicross on Euroopasta kotoisin oleva laji, joka on kehitetty valjakkokoirien harjoittamisesta lumettomalla maalla valjakkourheilua varten. Canicross tarkoittaa koirajuoksua. Nimitys tulee sanoista cross, maasto ja canis, koiraeläin latinaksi. Koirajuoksu on kaikkien rotujen laji. Koiran koolla ei ole harrastukselle mitään väliä. Koirakko etenee niin nopeasti kuin koiran ohjaaja jaksaa juosta.

Koirajuoksu on erinomainen kuntoilumuoto sekä koiralle että ihmiselle. Tarkoituksena on, että koira vetää ihmistä perässään. Sen takia kaikki juokseminen ei ole koirajuoksua, koska koiran tulee nimenomaan vetää perässä juoksevaa ihmistä.

Juoksemisen aloittaminen koiran kanssa on helppoa. Koiralla tulisi olla hyvät ja tukevat valjaat, joihin kiinnitetään joustopalallinen hihna. Omistajalla on päällään vetovyö, johon koiran hihna kiinnitetään. Näin kädet jäävät vapaaksi ja juokseminen on helpompaa. Enää ei tarvita kuin hyvät lenkkikengät ja voikin suunnata kohti lenkkimaastoja.

Koira kannattaa totuttaa ensin varusteisiin, jos se ei ole tottunut pitämään valjaita päällään. Kun aloitat harjoitukset, koira tulisi opettaa kulkemaan edellä. Jos koira osaa entuudestaan eteen – käskyn, sitä voi käyttää hyväksi. Koiraa kannattaa aluksi paljon kehua ja kannustaa kulkemaan edellä sekä vetämään valjaissa. Apuna voi myös aluksi käyttää edellä kulkevaa avustajaa, jolla on makupaloja tai koiralle mieluinen lelu. Koira oppii nopeasti omistajan edellä kulkemisen idean ja oppii nauttimaan yhteisistä juoksulenkeistä.

Koiralle voi opettaa lisäksi vasen- ja oikea-käskyt, jolloin kääntyminen helpottuu. Myös jonkinlainen ohita-käsky on tarpeellinen muiden lenkkeilijöiden ja koirien ohituksissa.

Kiitos kaikille ja mukavan aktiivista kesää!

Teksti ja kuvat:
-My Energy-Minna-
Personal Trainer
Liikunta-alan yrittäjä
LesMills-ohjaaja
Ravintovalmentaja
Kuntosalivalmentaja
Aktiivinen koiraharrastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti