tiistai 20. joulukuuta 2016

Vetoharjoituksia

Vilkkaimman treenikauden päättyessä Suomen vuodenaikojen vuoksi pellolla ja kentällä, on taas aika keksiä muuta puuhaa niin koirille kuin ohjaajille. Mikäli tavalliset lenkit hihnassa tai vapaana tuntuvat tylsiltä, suosittelen kokeilemaan vetohommia yhdessä koiran kanssa. Itse olen vuosien varrella hairahtunut kokeilemaan ja enemmän tai vähemmän harrastamaan omieni kanssa hiihtämistä, kävelyä, juoksemista ja sauvakävelyä siten että koira vetää. Välillä pistän myös koiran perään talvella renkaan jolla saadaan lisää tehoa lenkkeilyyn ja tehokasta lihasharjoittelua. Vetäminen on mukavaa vaihtelua niin ohjaajalle kuin koirallekin.


Jotta vetäminen on koiralle miellyttävää, pitää sillä olla tarkoitukseen soveltuvat valjaat. Henkilökohtaisesti olen suosinut husky-valjaita. Jos et ole varma valjaiden oikeasta koosta, kannattaa aina ottaa koira mukaan ja sovittaa valjaita myyjän avustuksella.  Oikein istuva valjas jakaa rasituksen tasaisesti ja oikein koiralle, jolloin se pystyy työskentelemään paremmin eikä kipeydy ja saa lihasjumeja. Jos onnistut kokeilemaan vaikkapa sauvakävelyä tai hiihtoa, tulee hommasta myös ohjaajalle miellyttävämpää oikeilla välineillä. Kapea liina vyötärön ympärillä vetonarun kiinnikkeenä on aika epämiellyttävä. Kannattaa tutustua canicross valikoimaan.



Omasta kokemuksesta suosittelen etenkin talvella itselle pitäviä kenkiä. Sauvakävelyllä saa nimittäin ihan pistää töppöstä toisen eteen, että pysyy pitkällä askeleella vetävän koiran menossa mukana. Kokemusperäisesti opin ettei luistava kenkä millään tavalla helpota asiaa.

Onneksi tuosta puuhasta ei ole video tai kuvamateriaalia todisteena…

Nauttikaa talvesta ja reippaita vetohetkiä kaikille!

Teksti: Anu Vehviläinen



Canis & Catus on tehnyt virallisesti yhteistyötä Anu Vehviläisen kanssa vuodesta 2015 alkaen. Tarviketoimittajana olemme toimineet hänelle yrityksen perustamisesta alkaen. 

Anulla on ollut rottweilereita vuodesta 1998 lähtien. Vuosien aikana hän on harrastanut mm. hakua ja metsäjälkeä, kunnes omaksi lajiksi lopulta valikoitui suojelu. 

IPO:ssa Anu on kisannut rwu Drago vom Tanneneckin kanssa kansallisella ja kansainvälisellä mestaruustasolla. Saavutuksia ovat mm. IFR IPO MM 2012 karsintojen voitto, paras C-osa IFR IPO MM-kisoissa Saksassa 2012, rottweilereiden IPO rotumestaruus 2013, IFR IPO MM-joukkuekulta 2013, SM15 SM 2013 IPO, SM11 2014 IPO ja NOM IPO joukkuekulta 2014. 

Drago on jäänyt jo eläkkeelle suojelukentiltä, tällä hetkellä Anu treenaa nuorta Giant vom Tanneneckia a.k.a ”Jätti”, tavoitteena on jonain päivänä kisaaminen IPO:ssa.

Omien koirien treenaamisen ohella Anu on toiminut koulutusohjaajana vuodesta 2003 lähtien. Ensin Oulussa SRY:n paikallisen alaosaston kentällä, niin perustottelevaisuutta kuin tapakoulutuksia ja vuodesta 2006 lähtien etelässä, osana Uudenmaan alaosaston toimintaa. Osaamisen ja kokemuksen karttuessa harrastusvuosien myötä, on Anu pitänyt koulutuspäiviä ja seminaareja erityisesti tottelevaisuudesta. 

Oman rodun ollessa rottweiler, on hänelle tullut niitä eniten vastaan, mutta myös monet muut pk-oikeudet omistavat rodut ovat tulleet tutuiksi. Kouluttajan hän on allrounder, kauniista hihnakäytöksestä kisatottelevaisuuden nyanssien hiomiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti