keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Rottis doboilee

Juttu julkaistu Suomen Rottweileryhdistyksen lehdessä 2 / 2015.

Tällä hetkellä tämä dobo-kokeilija on rontti 2-vuotias ja olemme käyneet nyt doboilemassa säännöllisen epäsäännöllisesti ja hankkineet myös oman pallon harjoituksiin. Tykkään kovasti että on jotain vastapainoa PK-harrastukselle ja mukavaa yhdessä touhaamista, josta koirakin nauttii.



Olette varmasti huomanneet uuden villityksen nimeltä dobo. Pättikankaan Minna, My Energystä, lanseerasi sen myös tänne Pohjanmaan lakeuksille. Ystäväni heitti ilmoille, josko voisin osallistua ja kertoa kokemuksistani SRY:n lehdessä. Ei se paljoa yllytystä taas vaatinut, kun jo huomasin ilmoittautuneeni dobo-tunnille. Kaikkea pitää kokeilla, vai miten se meni.

Minulla on tällä hetkellä kolme rottisurosta kotosalla; 8-vuotias, 5-vuotias ja 6kk ikäinen. Päätös siitä, kuka pääsee mukaan doboon, ei siis ollut kovin vaikea. Päätin ottaa nuorimmaisen ihan siihen perustuen, että se saa pienimmät tuhot aikaan. Tämän jälkeen luonnollisesti alkoi jännittäminen siitä, että pentu ei pysty keskittymään mihinkään, kun tunnilla on muitakin koiria. Lisäjännitystä toi myös se että pelkäsin sen rikkovan dobo-pallon, koska se on kotona saanut myllyttää ja leikkiä jumppapallolla.

Päästyäni dobo-salin pihaan käytin Tepon asioillaan ja tallustelimme salin ovea kohti niin eikö siinä mennyt juuri collie ohjaajansa kanssa edellämme. En saanut pentuani ottamaan ollenkaan kontaktia itseeni, joten odotukset tunnin suhteen eivät olleet kovin korkealla.

Toisin kuitenkin kävi. Alkuun tehtiin lämmittelyt ja venyttelyt. Teppo hairahtui välillä katselemaan muiden menoa, mutta nopeasti alkoi taas keskittymään. Lämmittelyjen jälkeen otettiin dobo-pallo kuvioihin. Ehdin sekunnin sadasosan miettiä, että noinkohan saan Teppoa koko tunnin aikana sen pallon päälle, kun se jo hyppäsi siihen ja taituroi komeasti pallolla. Sen jälkeen, kun pallo otettiin mukaan kuvioihin, ei koirani enää edes muistanut, että salissa oli muitakin koiria. Yllätyin todella, kuinka paljon erilaisia liikkeitä pallolla pystyy tekemään ja kuinka koirasta oikeasti näki, että se käytti ihan uusia lihaksia pysyäkseen pallon päällä. Noin 20 minuutin kuluttua Teppo oli pakko laittaa hetkeksi jäähylle, koska se oli ihan puhki. Olin hyvin hämmästynyt, kuinka hyvin pentu keskittyi sille annettuihin tehtäviin. Oli myös todella mielenkiintoista kuinka hyvin koiraa pystyy pallon avulla venyttelemään.

Kaiken kaikkiaan meillä oli Tepon kanssa oikein antoisa doboon tutustumistunti ja meillä oli todella hauskaa yhdessä. Teppo tykkäsi palloista ja hassuista tehtävistä. Oli mukavaa rennolla meiningillä touhailla yhdessä. Illalla minulla oli hyvin hyvin väsynyt pentu kotona ja aamulla omatkin lihakset muistuttelivat taas olemassaolostaan. Voin kyllä lämmöllä suositella tätä kaikille edes kokeilumielessä. Hyvää aktivointia kotikoirille, harrastuskoirat saavat tästä mukavaa vastapainoa lajilleen ja sekä koiran että ohjaajan lihakset kiittää.




Tässä vielä Kauhajoen dobo-ohjaajan Minnan vastauksia muutamaan yleisimpään kysymykseen Dobosta:

Kenelle dobo soveltuu?

Dobo sopii kaikenikäisille ja kokoisille perusterveille koirille. Dobossa koiran tulee olla ohjaajan hallinnassa, eikä aggressiivinen muille koirille.

Mitä hyötyä dobosta on koiralleni?

Dobo kehittää koiran ketteryyttä, tasapainoa, kehonhallintaa ja keskittymiskykyä. Harjoitukset vahvistavat koiran syvää lihaksistoa. Dobo harjoituksissa koiraa myös venytellään eli poistetaan mahdollisia lihasjännityksiä. Dobo myös parantaa ohjaajan ja koiran suhdetta.

Mitä täytyy osata että voi tulla doboon?

Ei tarvitse osata mitään erityistä.

Mitä varusteita tarvitsee ottaa mukaan?

Varusteiksi koiralle riittää kevyt liina, nameja palkkaamiseen ja vesikuppi sekä –pullo. Ohjaajalle kevyt ja joustava pukeutuminen.

Mitä jos koirani räyhää vain muille koirille eikä suostu tekemään mitään?

Doboon tulevan koiran ei mielellään saisi olla aggressiivinen muille koirille. Mutta olen huomannut, että ne hieman terävätkin yksilöt ovat rauhoittuneet omaan tekemiseensä aika nopeasti, koska doboilu vaatii paljon keskittymistä, eivätkä koirat silloin ehdi huomioimaan mitä ympärillä tapahtuu.

Mitä jos koirani rikkoo puremalla tai repimällä dobo-pallon?


Dobo-pallot eivät mene rikki kynsillä (vahinkoja voi toki sattua), mutta puremista ne eivät kestä. Vahinkoja voi sattua joskus, mutta niille ei voi mitään. Täytyy vain toivoa, että tunnilla on silloin toinen pallo käytettävissä.

SEURAAVA DOBO-TUNTI 20.12.2016




Teksti: Tiina Saaranluoma
Kuvat: Minna Pättikangas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti