maanantai 5. helmikuuta 2018

Ilkka Hormilan luento 3.2.2018

Koirataito SM järjesti Jyväskylässä Ilkka Hormilan luennon 3.2.2018. Luennolle myytiin 300 lippua.

Hormila on toiminut yli 40 vuotta poliisina, joista 25 vuotta partiokoiranohjaajana ja 20 vuotta Poliisikoiralaitoksen opettajana. Hän jäi eläkkeelle 2015 ja edustaa omaa yritystä K9 IlMa Global Training. Poliisikoiralaitoksella Hormila toimi hajutunnistuskoirayksikössä, hän on kouluttanut partio-, ruumis-, palo-, huume- ja räjähdekoiranohjaajia sekä toimi itse kouluttamiensa koirien kanssa monipuolisesti operatiivisissa tehtävissä. Suomen lisäksi hän luennoi ja opettaa myös muissa Pohjoismaissa, Euroopassa ja Aasiassa. Työsarkana ovat sekä viranomaiset kuin vapaaehtoiset pelastuskoiraohjaajat. Hormilalla on vahvaa näyttöä sekä viranomais- että siviilikoirapuolella. Hormila kouluttaa aktiivisesti vapaaehtoisia pelastuskoiraharrastajia hajutunnistukseen ja pelastusetsintään.


Luento kesti neljä tuntia. Luennolla käytiin aluksi tarkoin läpi eri seikat mitkä kannattaa ottaa huomioon hajuissa mm: haihtuvuus, lämpötilan vaikutus höyrystymiseen, kosteus sekä paine. Nämä olivat erityisesti minulle mielenkiintoista tietoa, koska en ole koskaan niihin sen kummemmin perehtynyt. Tietenkin käytiin myös läpi koiran hajuaistia, hajuelintä sekä hajumuistia. 

Näiden hajutyöskentelyyn liittyvien perusasioiden ääreltä siirryttiin koulutuksen / oppimisprosessin eri vaiheisiin, joita hän havainnollisti mielenkiintoisin videoin. Se mikä oli mukava huomata oli painotus asialliseen koiranpitoon sekä suhteen luomiseen koiran ja ohjaajan välille, jota hän sivusi useasti. 

Tämä nyt ei ollut tokikaan mikään uusi asia, mutta siitä ei muistuteta turhaan. Mielestäni hyvä koira-ohjaaja suhde näkyy ihan kaikessa koiran kanssa tekemisessä ja on perusta hyville tuloksille. Tätä perustaa pitää alkaa rakentamaan jo heti pennun tepastellessa taloon ja siitä pitää huolehtia koko koiran eliniän. Tämän kun me kaikki muistaisimme ihan joka päivä, myös niinä huonoina päivinä...

Mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin, etkä luennolle syystä tai toisesta päässyt kannattaa jäädä odottelemaan Hormilalta ilmestyvää kirjaa, joka löytyy ainakin:
https://www.adlibris.com/fi/kirja/tunnistusetsintakoirat-9789518846362

Teksti: Tiina Saaranluoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti