perjantai 15. joulukuuta 2017

Do as I do koulutus 10.12.2017

Joulukuun alussa Haunpaikka Kauhajoella järjesti Do as I do koulutuksen, jossa kouluttajana oli Elisa Reunanen.

Koulutuksessa tutustuttiin Do as I Do:n perusperiaatteisiin ja koulutusmallin vaatimiin pohjataitoihin teorian ja Elisan omien koirien avulla.

Do as I Do on koulutusmenetelmä, joka hyödyntää systemaattisesti eläimen kykyä oppia mallista ja matkia. Sosiaalinen oppiminen on yksi tärkeimpiä oppimisen muotoja myös ihmisillä, ja ilmiö on tutkimuksissa todennettu jo monilla eläinlajeilla. Do as I Do on unkarilaisen tutkimusryhmän Family Dog Projectin kehittämä koulutusmalli, jota he hyödyntävät omassa tutkimuksessaan. Tunnetuin nimi mallin takana on Claudia Fugazza, joka kiertää ympäri maailmaa esittelemässä sosiaalisesta oppimisesta tehtyä tutkimusta ja siihen perustuvaa koulutusta. Lähdin tänne mukaan ihan puhtaasta mielenkiinnosta ja halusta tietää enemmän tästä koulutusmallista. Kouluttaja oli aivan loistava ulosanniltaan ja persoonana. Kahden tunnin koulutuksessa sain kyllä kaikkiin kysymyksiini vastauksen tähän konseptiin liittyen. Elisa kävi pohjataitojen jälkeen vaihe vaiheelta koulutuksen läpi, miten koira oppii matkimisen. Koulutus on kolmivaiheinen.

Uskon kyllä siihen niin kuin Elisa sanoi että tämä koulutusmalli tehostaa muistamista sekä yleistämistä. Se myös saattaa lyhentää koulutukseen käytettävää aikaa, mutta ensin koiralle on opetettava konsepti ja se on työläin ja pisin vaihe tässä koulutusmallissa. Eihän mikään koulutusmalli tietenkään ilmaisena tule, mutta ainakaan äkkiseltään en löytänyt mitään mihin voisin omien koirieni kohdalla tätä soveltaa. Laitan kyllä korvan taakse, jos joskus on "liikaa aikaa" tehdä omien kanssa vähän "eläinkokeita" 😏

Teksti: Tiina Saaranluoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti