tiistai 29. marraskuuta 2016

Turvallista lenkkeilyä hämärässä

Liikenneturva ja muut tahot alkoivat syksyn tullen perinteisesti muistutella heijastimien käytön tärkeydestä. Eikä suotta, ilman heijastimia tai muuta valoa liikkuva ulkoilija häviää pelottavan hyvin hämärään. Omien havaintojen perusteella, niin häviää myös koira. Ulkoilla kuitenkin pitää ja näin normaalissa toimistotyössä olevana ei enää ehdi arkisin valoisan aikaan ulos. Olen ratkaissut asian hankkimalla hyvän otsalampun ja koirille riittävän määrän heijastavia tuotteita.  Onneksi Tiinalla ja Tuijalla on laaja valikoima mistä valita. 

Valopannoista luottotuotteeni on ollut jo vuosia leuchtie. Toimii, kestää ja näkyy. Liikun yleensä kahden koiran kanssa, joten kaapista löytyy kaksi eriväristä pantaa. Tällöin pimeässäkin tunnistaa yhdellä vilkaisulla kummasta koirasta on kyse. 
Pentukoiralle en vielä lähtenyt hankkimaan leuchtieta, koska mokomat kasvavat aika vauhdilla. Leuchtien koko ei ymmärrettävästi ole säädettävä, joten piti keksiä joku muu konsti pennun paikallistamiseen. Ratkaisin asian orbiloc -turvavilkun avulla. 
Kiinnitin valon valjaisiin tai pantaan tilanteen mukaan ja hoplaa – pikku riiviö ei päässyt hukkaan. 





Valopantojen ohella tykkään käyttää heijastinliivejä, pantoja ja valjaita. Metsälenkeillä laitan pannan kaveriksi heijastinliivin helpottamaan koiran havaitsemista. Esimerkiksi tämä trixie-huomioliivi on ollut vallan toimiva liivi. Hihnalenkeillä käytän joko huomioliiviä tai sitten ihan Hurtan heijastinvaljaita ja kaulassa on vielä usein joko heijastava panta tai valopanta.  En niin paljoa perusta itse jouluvaloista, mutta koirien kohdalla näytän uskovan ”more is more” ajatteluun ja olen pyrkinyt tekemään niistä mahdollisimman hyvin havaittavia liikkuessamme hämärässä. 





Uudet heijastinvaljaat ovat muuten oiva ajatus vaikkapa karvaisen kaverin joululahjapakettiin.

Teksti: Anu Vehviläinen




Canis & Catus on tehnyt virallisesti yhteistyötä Anu Vehviläisen kanssa vuodesta 2015 alkaen. Tarviketoimittajana olemme toimineet hänelle yrityksen perustamisesta alkaen. 

Anulla on ollut rottweilereita vuodesta 1998 lähtien. Vuosien aikana hän on harrastanut mm. hakua ja metsäjälkeä, kunnes omaksi lajiksi lopulta valikoitui suojelu. 

IPO:ssa Anu on kisannut rwu Drago vom Tanneneckin kanssa kansallisella ja kansainvälisellä mestaruustasolla. Saavutuksia ovat mm. IFR IPO MM 2012 karsintojen voitto, paras C-osa IFR IPO MM-kisoissa Saksassa 2012, rottweilereiden IPO rotumestaruus 2013, IFR IPO MM-joukkuekulta 2013, SM15 SM 2013 IPO, SM11 2014 IPO ja NOM IPO joukkuekulta 2014. 

Drago on jäänyt jo eläkkeelle suojelukentiltä, tällä hetkellä Anu treenaa nuorta Giant vom Tanneneckia a.k.a ”Jätti”, tavoitteena on jonain päivänä kisaaminen IPO:ssa.

Omien koirien treenaamisen ohella Anu on toiminut koulutusohjaajana vuodesta 2003 lähtien. Ensin Oulussa SRY:n paikallisen alaosaston kentällä, niin perustottelevaisuutta kuin tapakoulutuksia ja vuodesta 2006 lähtien etelässä, osana Uudenmaan alaosaston toimintaa. Osaamisen ja kokemuksen karttuessa harrastusvuosien myötä, on Anu pitänyt koulutuspäiviä ja seminaareja erityisesti tottelevaisuudesta. 

Oman rodun ollessa rottweiler, on hänelle tullut niitä eniten vastaan, mutta myös monet muut pk-oikeudet omistavat rodut ovat tulleet tutuiksi. Kouluttajan hän on allrounder, kauniista hihnakäytöksestä kisatottelevaisuuden nyanssien hiomiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti