perjantai 29. tammikuuta 2016

Luottovarusteeni: Mitäs tänään syötäisiin ?

Anu Vehviläinen (löydät esittelyn jutun lopusta) on lupautunut kirjoittamaan blogiimme sarjan "Luottovarusteeni" joka kattaa ainakin kuusi artikkelia. Tämä on sarjan, ainakin tällä erää, viimeinen artikkeli ja käsittelee koirien ruokintaa.

Asia mistä tulee paljon kysymyksiä ja keskustelua on koirien ruokinta. Ruokinnalla on iso merkitys yleiskunnon ylläpitämisessä sekä koiran kokonaisvaltaisen jaksamisen kanssa. Jokaiselle harrastajalle on tärkeää että ruoka-annoksen koko pysyy järkevänä, koira voi hyvin sekä jaksaa liikkua ja treenata.

Itse olen sekaruokkija. Ruokinnan pohjana on hyvä laatuinen nappula, joka tarvittaessa riittää itsestäänkin koirille. Koirani saavat säännöllisesti myös lihaa, esimerkiksi Mushin valikoimasta löytyy monta  hyvää vaihtoehtoa. Meillä menee paljon mm. naudan mahaa, sika-nauta jauhelihaa, jauhettua lohta, lihaisaa rasvaa, kanansiipiä, –kauloja ja selkärankoja sekä sian rintarustoja. Pötköissä tulevat tuotteet tarjoilen usein nappulan kaverina, lihaa ja luita sisältävät menevät puolestaan omana aterianaan ilman nappuloita. Omilla koirillani on tällä hetkellä melko erilaiset tarpeet. Drago on lopettanut aktiiviuran reilu vuosi sitten ja alkaa lähestyä veteraani ikää. Se kuitenkin liikkuu edelleen paljon sekä puuhailee monenlaista mielenvirkistykseksi, sanapari ”aktiivinen eläkeläinen” kuvaa tilannetta hyvin. Drago tarvitsee siis ruuan jossa riittää potkua ylläpitämään lihaksia, mutta ei kuitenkaan liian vahvaa ettei paino ala nousta. Olen löytänyt sopivat ruuat Belcandon valikoimista. Yhdistän kahta laatua, Activea ja Finest GF Salmonia 50/50 suhteella ja tämä paketti on toiminut Dragolla loistavasti. Maistuvuus on hyvä, paino pysyy kurissa, jätökset ovat järkevän kokoisia, karva kiiltää, korvat ovat puhtaat ja virtaa riittää myös typeryyksien tekemiseen. Vanha ja järkevä koira on yksisarviseen verrattava taruolento. Terveisin, sukkarosvon omistaja…. =D

Jätti on puolestaan hieman yli kaksivuotias, erittäin aktiivinen kaveri jonka kehitys on edelleen kesken. Energian kulutus on siis melkoista. Sille sopiva ruoka löytyy Happy Dogilta, käytännössä Jätti syö tätä. Olen ollut ruokaan erittäin tyytyväinen ja mikä tärkeintä, ruoka on soveltunut loistavasti Jätille. Hyvä laatuisen nappulan ohella käytän koirillani lisäravinteita. Osaa tukemaan palautumista ja osaa ennaltaehkäisevästi mm. nivelten hyvinvointia ajatellen. Palautukseen käytän nykyisin Happy Dogin Power Plussaa. Voin vain sanoa että toimii! Maistuu hyvin ja on edesauttanut lihasten nestetasapainon ylläpitämisessä. Ero on ollut havaittavissa hierojalla käyntiemme yhteydessä. Nivellisänä käytän Jätillä tätä. Hinta-laatu suhde on kohdallaan ja tuote on toimiva. Juniorin kohdalla tuote menee tukemaan aktiivisen treenaamisen tuoman rasituksen kestämistä. Toinen luottotuote on Nutrolinin Sportti-öljy, jota menee läpi vuoden. Jätille aloitin lisäämisen terveustutkimusten jälkeen treenimäärien alettua lisääntyä. Armas pappa-koirani syö puolestaan ikääntymisen mukanaan tuomien jäykkyyksien ennaltaehkäisyyn Nutrolinin Nivel-valmistetta jossa on mukana öljy ja tabletit. Omien kokemusteni mukaan loistava tuote, suosittelen lämpimästi.
Moni voi nyt pohtia eivätkö koirat vähemmällä kestäisi käyttöä tai pysyisi terveinä. Itselläni on ollut onni saada tähän asti aina luustoltaan terveet koirat. Koen silti ennaltaehkäisyn ja suorituskyvyn optimoinnin osaksi kokonaispakettia, jolla pyrin huolehtimaan koirilleni parhaan mahdollisen kunnon niiltä vaadittujen tehtävien hoitamiseen. Siksi käytän ravintolisiä koirillani.

Teksti: Anu Vehviläinen
Canis & Catus on tehnyt virallisesti yhteistyötä Anu Vehviläisen kanssa vuodesta 2015 alkaen. Tarviketoimittajana olemme toimineet hänelle yrityksen perustamisesta alkaen. 

Anulla on ollut rottweilereita vuodesta 1998 lähtien. Vuosien aikana hän on harrastanut mm. hakua ja metsäjälkeä, kunnes omaksi lajiksi lopulta valikoitui suojelu. 

IPO:ssa Anu on kisannut rwu Drago vom Tanneneckin kanssa kansallisella ja kansainvälisellä mestaruustasolla. Saavutuksia ovat mm. IFR IPO MM 2012 karsintojen voitto, paras C-osa IFR IPO MM-kisoissa Saksassa 2012, rottweilereiden IPO rotumestaruus 2013, IFR IPO MM-joukkuekulta 2013, SM15 SM 2013 IPO, SM11 2014 IPO ja NOM IPO joukkuekulta 2014. 

Drago on jäänyt jo eläkkeelle suojelukentiltä, tällä hetkellä Anu treenaa nuorta Giant vom Tanneneckia a.k.a ”Jätti”, tavoitteena on jonain päivänä kisaaminen IPO:ssa.

Omien koirien treenaamisen ohella Anu on toiminut koulutusohjaajana vuodesta 2003 lähtien. Ensin Oulussa SRY:n paikallisen alaosaston kentällä, niin perustottelevaisuutta kuin tapakoulutuksia ja vuodesta 2006 lähtien etelässä, osana Uudenmaan alaosaston toimintaa. Osaamisen ja kokemuksen karttuessa harrastusvuosien myötä, on Anu pitänyt koulutuspäiviä ja seminaareja erityisesti tottelevaisuudesta. 

Oman rodun ollessa rottweiler, on hänelle tullut niitä eniten vastaan, mutta myös monet muut pk-oikeudet omistavat rodut ovat tulleet tutuiksi. Kouluttajan hän on allrounder, kauniista hihnakäytöksestä kisatottelevaisuuden nyanssien hiomiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti